De renovatieverplichting geldig sinds 1 januari 2023

Renoveren
Posted by admin on  Sun, Sep 15th, 2024 @ 7:24:36 PM  10  0    
De renovatieverplichting geldig sinds 1 januari 2023

Renoveren

De renovatieverplichting gaat over een verplichte aanpassing aan bepaalde energienormen. Deze verplichting gaat gepaard met een aantal tegemoetkomingen en biedt verder een aantal voordelen zowel op ecologisch als op vlak van persoonlijk comfort.

Als u een woning koopt in Vlaanderen, moet u rekening houden met de renovatieverplichting die sinds 1 januari 2023 geldt. Deze verplichting houdt in dat u binnen de vijf jaar na de aankoop uw woning moet renoveren om aan bepaalde energienormen te voldoen. In dit artikel leggen we uit wat deze verplichting inhoudt, voor wie ze geldt, wat de voordelen zijn en hoe u financiële steun kunt krijgen.

Wat houdt de renovatieverplichting in?

De renovatieverplichting is een maatregel van de Vlaamse overheid om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de gebouwen te verminderen. De bedoeling is om tegen 2050 alle woningen en appartementen naar label A te brengen, wat betekent dat ze zeer energiezuinig zijn. Voor niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren of winkels, streeft men naar koolstofneutraliteit.

Voor welk soort gebouwen geldt de renovatieverplichting?

De renovatieverplichting geldt voor alle residentiële gebouwen die vanaf 2023 zijn aangekocht met een EPC-label E of F. Dit zijn de meest energieverslindende gebouwen, die veel meer verbruiken dan het gemiddelde. Het EPC-label geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is op een schaal van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). U kunt het EPC-label van uw woning vinden op het energieprestatiecertificaat (EPC), dat verplicht is bij elke verkoop of verhuur.

Als u een woning of appartement koopt met label E of F, dan moet u binnen de vijf jaar na de aankoop bewijzen dat u het heeft gerenoveerd tot minstens label D. Dit moet u doen door een nieuw EPC te laten opmaken door een erkende energiedeskundige. Label D is een eerste tussenstap, want in de toekomst zullen de normen nog strenger worden. Zo zal u vanaf 2028 minstens label C moeten behalen, vanaf 2035 minstens label B en vanaf 2045 label A.

Hoe kunt u uw woning renoveren?

Om uw woning te renoveren, kunt u verschillende maatregelen nemen om de energieprestatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:

– Het isoleren van uw dak, muren, vloer en ramen
– Het vervangen of optimaliseren van uw verwarmingsinstallatie
– Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp
– Het installeren van een ventilatiesysteem
– Het gebruik maken van energiezuinige verlichting en apparaten

U hoeft niet al deze maatregelen tegelijk te nemen, maar u kunt stap voor stap uw woning verbeteren. Het is wel belangrijk om een logische volgorde te volgen en eerst te zorgen voor een goede isolatie en luchtdichtheid, alvorens over te gaan tot andere ingrepen. Zo vermijdt u warmteverlies en condensatieproblemen.

Voor wie geldt de renovatieverplichting?

De renovatieverplichting geldt voor alle nieuwe eigenaars van residentiële gebouwen met label E of F die vanaf 2023 zijn aangekocht. Dit betekent dat de verplichting ingaat op het moment dat u de authentieke akte bij de notaris ondertekent. De termijn van vijf jaar start dan ook op die datum.

De renovatieverplichting geldt ook als u een woning erft, schenkt, ruilt of inbrengt in een vennootschap. Ook als u een opstalrecht of een erfpacht vestigt op een woning met label E of F, moet u binnen de vijf jaar renoveren.

De renovatieverplichting geldt niet als u al eigenaar bent van een woning met label E of F voor 2023. U bent dan niet verplicht om te renoveren, maar het is wel sterk aangeraden om dat te doen. Zo kunt u genieten van de vele voordelen van een energiezuinige woning.

Wat zijn de voordelen van de renovatieverplichting?

De renovatieverplichting heeft heel wat voordelen, zowel voor u als voor het milieu. Door uw woning te renoveren, kunt u:

– Meer comfort ervaren in uw woning, dankzij een betere isolatie, ventilatie en verwarming. U heeft minder last van koude, vocht, tocht of oververhitting.
– Uw energierekening verlagen, doordat u minder energie verbruikt voor verwarming, koeling, verlichting en apparaten. U kunt ook zelf energie opwekken met zonnepanelen of een warmtepomp.
– Het klimaat beschermen, doordat u minder CO2 uitstoot en bijdraagt aan de energietransitie. U verkleint zo uw ecologische voetafdruk en helpt mee aan de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen en Europa.
– Uw woning meer waard maken, doordat u de waarde en de aantrekkelijkheid van uw woning verhoogt. Een energiezuinige woning is immers meer gegeerd op de vastgoedmarkt en zal sneller verkocht of verhuurd worden.
– Klaar zijn voor de toekomst, doordat u nu al voldoet aan de normen die in de komende jaren nog strenger zullen worden. Zo vermijdt u dat u later opnieuw moet renoveren of dat u een boete krijgt.

Hoe kunt u financiële steun krijgen voor de renovatie?

De Vlaamse overheid biedt heel wat financiële steun aan om u te helpen bij de renovatie van uw woning. Zo kunt u gebruik maken van:

– Premies en fiscale voordelen voor energetische renovaties, zoals de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, de vermindering van de onroerende voorheffing, het btw-tarief van 6%, enzovoort.
– Leningen voor energiebesparende investeringen, zoals de Mijn VerbouwLening, het Renovatiekrediet met rentesubsidie, sociale en goedkope leningen, enzovoort.

U kunt ook gratis advies krijgen van een energiehuis in uw buurt, dat u kan helpen bij het kiezen van de juiste maatregelen, het aanvragen van premies en leningen, het vinden van een geschikte aannemer of energiedeskundige, enzovoort.

Besluit

De renovatieverplichting is een belangrijke stap om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de gebouwen in Vlaanderen te verminderen. Als u een woning koopt met label E of F, dan moet u binnen de vijf jaar renoveren tot minstens label D. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw comfort, uw portemonnee en uw woningwaarde. Bovendien kunt u rekenen op heel wat financiële steun om uw renovatie te realiseren. Aarzel dus niet om uw woning te renoveren en zo klaar te zijn voor de toekomst!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *