Waarvoor dient geopunt.be?

Cadgis en GEOpunt vlaanderen
Posted by admin on  Thu, Jan 25th, 2024 @ 2:50:37 PM  27  0    
Waarvoor dient geopunt.be?

Cadgis en GEOpunt vlaanderen

Geopunt is een GRATIS geografisch portaal dat fungeert als de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie in Vlaanderen ². Het verzamelt alle informatie van de Vlaamse overheid op één kaart en vormt het uithangbord van het samenwerkingsverband voor geografische informatie in Vlaanderen (GDI-Vlaanderen) ².

Thematische kaarten

Op Geopunt kunt u thematische kaarten bekijken zoals bodemkaarten, overstromingskaarten en kaarten met natuurgebieden, bedrijventerreinen en onroerend erfgoed ³. De website van Vlaanderen – Geopunt verwijst naar alle mogelijke kaarttoepassingen.

Hieronder vindt u een overzicht van de beschikbare kaarten en de informatie die u eruit kunt halen:

Algemene kaart

De algemene kaart is een basiskaart die u kunt gebruiken om te navigeren en in te zoomen op specifieke locaties. U kunt ook de locatie van uw interesse zoeken en de kaartweergave aanpassen ⁴.

Bodemkaarten

Bodemkaarten tonen de bodemsoorten en -kenmerken van een bepaald gebied. U kunt bijvoorbeeld informatie vinden over de bodemtextuur, het organisch koolstofgehalte en de pH-waarde van de bodem ⁶.

Overstromingskaarten

Overstromingskaarten tonen de gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. U kunt informatie vinden over de overstromingsrisico’s in uw omgeving en de maatregelen die u kunt nemen om u te beschermen tegen overstromingen ⁶.

Kaarten met natuurgebieden

Deze kaarten tonen de natuurgebieden in Vlaanderen. U kunt informatie vinden over de flora en fauna in deze gebieden en de recreatiemogelijkheden die ze bieden ⁶.

Kaarten met bedrijventerreinen

Deze kaarten tonen de bedrijventerreinen in Vlaanderen. U kunt informatie vinden over de bedrijven die er gevestigd zijn en de faciliteiten die ze bieden ⁶.

Kaarten met onroerend erfgoed

Deze kaarten tonen het onroerend erfgoed in Vlaanderen. U kunt informatie vinden over de beschermde monumenten en landschappen in uw omgeving en de geschiedenis die eraan verbonden is ⁶.

U kunt ook luchtfoto’s van Vlaanderen raadplegen op Geopunt ³. Hopelijk helpt dit overzicht u bij het vinden van de informatie die u zoekt!

Source: Conversation with Bing, 1/25/2024
(1) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/kaart.
(2) Geografische kaarten en luchtfoto’s | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geografische-kaarten-en-luchtfotos.
(3) Geopunt | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/geopunt.
(4) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/.
(5) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/catalogus.
(6) Geopunt-kaart. https://maps.geopunt.be/resources/apps/geopunt-kaart_app/index.html?lang=nl.

Source: Conversation with Bing, 1/25/2024
(1) Geopunt | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/geopunt.
(2) Geografische kaarten en luchtfoto’s | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geografische-kaarten-en-luchtfotos.
(3) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/.
(4) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/catalogus.

Op de pagina https://www.vlaanderen.be/geopunt/kaarttoepassingen vindt u een overzicht van de verschillende kaarttoepassingen die Geopunt biedt. Naast de kaarten die ik eerder heb genoemd, zijn er nog enkele andere kaarttoepassingen beschikbaar:

1. **Hinder in kaart**: Deze kaarttoepassing toont geplande hinder en de oorzaken ervan, namelijk innames van het openbaar domein ¹.

2.

INSPIRE

INSPIRE toont datasets bovenop een achtergrondkaart ¹.

INSPIRE staat voor INfrastructure for Spatial InfoRmation in the European Community. Met deze kaderrichtlijn schept de Europese Commissie een kader waarbij een Europese geografische data-infrastructuur (GDI) wordt opgericht ten behoeve van het gemeenschappelijk milieubeleid, of het beleid met een directe of indirecte impact op het milieu.

. INSIRE

3.

Ondernemen

Deze kaarttoepassing bundelt gegevens van verschillende overheidsdiensten rond economie en ondernemen ¹.

Wat vindt u in de kaarttoepassing Ondernemen? In de kaarttoepassing Ondernemen vindt u een set van kaartlagen rond economie en ondernemen zoals bijvoorbeeld bedrijventerreinen, Seveso inrichtingen en VKBO ondernemingen. Bijzonder voor deze kaarttoepassing is de ‘Specifiek zoeken’ functionaliteit.

Ondernemen

4. Recht van voorkoop

Deze kaarttoepassing toont de afbakeningen van verschillende Vlaamse voorkooprechten ¹.

“Het recht van voorkoop is een wettelijk recht dat de houder van dat recht de mogelijkheid geeft om gronden en gebouwen die verkocht worden, bij voorrang op de kandidaat-koper aan te kopen, voor dezelfde prijs en onder dezelfde voorwaarden.”
. Recht van voorkoop
. evoorkooploket

5. **Bathymetrische databank**: Deze kaarttoepassing geeft toegang tot bathymetrische en nautische data ¹.

6. **CadGIS viewer**: De CADGIS-viewer toepassing biedt de mogelijkheid om de laatste fiscale toestand van de kadastrale percelen en gebouwen te raadplegen ¹.

7. **De Grote Grondvraag**: Deze kaarttoepassing geeft informatie over de gezondheid van uw grond ¹.

8. **Delfstoffenverkenner**: Deze kaarttoepassing toont de locaties van oppervlaktedelfstoffen zoals zand, klei, leem, grind en natuursteen ¹.

9. **DOV Bodemverkenner**: De bodemverkenner is een thema-verkenner van de algemene DOV-verkenner ¹.

10. **DOV Verkenner**: De DOV-verkenner is een online applicatie waarin de geografische informatie die DOV aanbiedt, geraadpleegd kan worden ¹.

11. **Ecosysteemdienstenatlas**: Deze applicatie toont informatie over de voordelen die de natuur levert aan mens en maatschappij ¹.

12. **EODaS Open LiDAR portaal**: Via het EODaS open LIDAR portaal wordt LiDAR data van DHMVI en DHMVII aangeboden ¹.

13. **Fietssnelwegen**: Deze applicatie bevat alle informatie over de fietssnelwegen in Vlaanderen ¹.

14. **FLEPOS**: FLEPOS (Flemish Positioning Service) stuurt correctiesignalen voor centimeternauwkeurige satelliet positiebepaling uit ten behoeve van professionele doeleinden ¹.

15. **Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD)**: Het GIPOD maakt alle gegevens over geplande mobiliteitshinder op het openbaar domein publiek beschikbaar voor hergebruik ¹.

16. **Geoloket stroomgebiedbeheerplannen**: Geoloket met informatie over de stroomgebiedbeheerplannen ¹.

17. **Geoloket waterkwaliteit**: Geoloket waterkwaliteit geeft een overzicht van verschillende meetnetten beheerd door de Vlaamse Milieumaatschappij ¹.

18. **Geoloket Zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen**: Zoek op waar er riolering komt en waar je zelf je afvalwater moet zuiveren ¹.

19. **Geoportaal Onroerend Erfgoed**: Het geoportaal biedt geografische data aan over onroerend erfgoed, bijvoorbeeld over beschermingen, beheersplannen, vaststellingen en meer ¹.

20. **Geoportaal Ruimtelijke Plannen en Verordeningen**: Het geoportaal biedt geografische data aan over ruimtelijke plannen en verordeningen ¹.

Ik hoop dat dit antwoord uw vraag beantwoordt!

Source: Conversation with Bing, 1/25/2024
(1) Kaarttoepassingen | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geopunt/kaarttoepassingen.
(2) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/.
(3) Kaarttoepassingen | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geopunt/aan-de-slag/kaarttoepassingen.
(4) De kaart verkennen | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geopunt/aan-de-slag/de-kaart-verkennen.
(5) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/catalogus/applicationfolder/geopunt-kaart%20kaarttoepassing.

Ja, u kunt kaarten downloaden van Geopunt. U kunt de kaarten downloaden via de pagina https://www.geopunt.be/download ². Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende datasets die beschikbaar zijn om te downloaden. U kunt ook de Geopunt-kaarttoepassingen gebruiken om specifieke kaarten te downloaden, zoals de bodemkaarten, overstromingskaarten en kaarten met natuurgebieden, bedrijventerreinen en onroerend erfgoed ¹³. Hopelijk helpt dit antwoord u verder!

Source: Conversation with Bing, 1/25/2024
(1) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/download.
(2) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/kaart.
(3) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/catalogus/applicationfolder/agiv-downloadtoepassing.

De frequentie van het bijwerken van de gegevens op Geopunt varieert afhankelijk van de specifieke dataset. Sommige datasets worden maandelijks bijgewerkt, terwijl andere datasets minder vaak worden bijgewerkt ³. U kunt de pagina https://www.vlaanderen.be/geopunt/kaarttoepassingen gebruiken om toegang te krijgen tot de verschillende datasets die beschikbaar zijn op Geopunt ¹. Hopelijk helpt dit antwoord u verder!

Source: Conversation with Bing, 1/25/2024
(1) Maandelijkse update Geopunt lagen | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/geopunt/nieuws/maandelijkse-update-geopunt-lagen-6.
(2) Geopunt | Digitaal Vlaanderen. https://www.geopunt.be/.
(3) Geopunt | Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/geopunt.

Verder lezen

Een uitleg vanaf een andere website vindt u op Zenspiratie


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *