Het Energieprestatiecertificaat (EPC) in België: Een Gids voor Kopers en Verkopers

EPC
Posted by admin on  Wed, Jan 24th, 2024 @ 8:09:52 PM  38  0    
Het Energieprestatiecertificaat (EPC) in België: Een Gids voor Kopers en Verkopers

EPC

Het EPC of energieprestatiecertificaat is een attest waarop de mate van energiezuinigheid van een gebouw vermeld staat. De labels worden elk aangeduid door hun minimum- en een maximumgrens uitgedrukt in kW / m2 vloeroppervlak / jaar. De voorstelling gebeurt in kleuren van A (groen) tot G (rood) waarbij groen zeer energiezuinig betekent terwijl rood zeer energie-inefficient. U kunt een EPC laten opstellen bij een erkend energiedeskundige (zie verder). De verplichte renovatie die geldt vanaf 1 januari 2023 betreft een verbetering van energie-efficiëntie van een gebouw of een verlaging van het energieverbruik.

De energiescore

De kenletter of label van een EPC of de energiescore geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het kengetal wordt berekend door het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak te delen door de oppervlakte van de woning. Het kengetal wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar.

De grenzen voor elk energielabel zijn vastgesteld als volgt:
A+-label: < 0 kWh/m² / jaar A-label: 0 tot 100 kWh/m² / jaar
B-label: 100 tot 200 kWh/m² / jaar
C-label: 200 tot 300 kWh/m² / jaar
D-label: 300 tot 400 kWh/m² / jaar
E-label: 400 tot 500 kWh/m² / jaar
F-label: 500 tot 600 kWh/m² / jaar
G-label: meer dan 600 kWh/m² / jaar

Hieronder vindt u de grenzen voor elk energielabel in beeld gebracht:

Label Score (kWh/m²/jaar) Image
A+-label < 0 A+
A-label 0 tot 100 A-label
B-label 100 tot 200 B-label
C-label 200 tot 300 C-label
D-label 300 tot 400 D-label
E-label 400 tot 500 E-label
F-label 500 tot 600 F-label
G-label + 600 G-label
 

Enkele voorbeelden

# EPC label
1 111 kWh/m²/jaar B-label
2 346 kWh/m²/jaar D-label
3 567 kWh/m²/jaar F-label
 

Geldigheidsduur van het EPC

Een belangrijk aspect van het EPC is de geldigheidsduur. Het EPC blijft geldig voor 10 jaar, tenzij er belangrijke energetische wijzigingen worden uitgevoerd aan de woning of het gebouw. In dat geval moet er een nieuw EPC worden opgemaakt om de actuele energieprestatie weer te geven.

Wanneer heb je een EPC nodig?

– Bij de verkoop van een woning uit de hand of rechtstreeks van de eigenaar.
– Zelfs als er geen publieke reclame wordt gemaakt, is een EPC vereist.
– Bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom (authentieke akten verleden vanaf 1 mei 2023).
– Bij verhuur (sinds 1 januari 2009 in het Vlaamse Gewest en zoveel per gebouw als er wooneenheden zijn). Zo is elke huurder vooraf geïnformeerd over de energie-efficiëntie van de woning. Vlaanderen.be.

Wat betekent het voor kopers?

– Het EPC informeert potentiële kopers over de energiezuinigheid van de woning.
– Het helpt kopers weloverwogen beslissingen te nemen.
– Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen moeten binnen **5 jaar na aankoop grondig energetisch renoveren tot minimum EPC-label D**.

Wat betekent het voor verkopers?

– Verkopers moeten de EPC-informatie vermelden in advertenties bij verkoop of verhuur.
– Het EPC-label moet duidelijk worden gecommuniceerd.

Kortom, het EPC is meer dan alleen een cijfer; het is een waardevol hulpmiddel om bewuste keuzes te maken bij vastgoedtransacties. Dus, of je nu een koper of verkoper bent, vergeet niet naar het EPC te vragen!

Een woning kopen uit de hand of rechtstreeks van de eigenaar vereist een EPC, zelfs als er geen publieke reclame wordt gemaakt. Wil je weten wat het EPC-label van je woning is? Dan heb je een EPC nodig. Je kunt je EPC-score verbeteren door bijvoorbeeld te beginnen met de isolatie van het dak, gevolgd door de isolatie van muren en vloer. Ook duurzame verwarmingssystemen op lage temperatuur kunnen bijdragen aan een betere EPC-score. De verplichting om een EPC te hebben bij de aankoop van een woning uit de hand of rechtstreeks van de eigenaar is al geruime tijd van kracht in België. In Nederland is er geen specifieke verplichting voor een EPC bij de aankoop van een woning, maar wordt er vaak gebruikgemaakt van een energielabel om de energieprestaties van een woning aan te geven. Dit label loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverslindend).

Het energielabel wordt opgesteld door een erkend deskundige en geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Hoewel het niet verplicht is om een energielabel te hebben bij de verkoop van een woning, kan het wel nuttig zijn voor potentiële kopers om te weten hoe energiezuinig de woning is.

Wanneer heb je geen EPC nodig?

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is wanneer er geen EPC verplicht is. Volgens mijn zoekresultaten zijn er verschillende situaties waarin een EPC niet nodig is, bijvoorbeeld:

– als je een serviceflat of een noodwoning verhuurt aan een dagprijs zonder huurovereenkomst.
– als je een onbewoonbaar verklaarde woning verkoopt.
– als je een woning overdraagt zonder enige vorm van publiciteit (enkel bij verhuur, niet bij verkoop).
– als je een woning overdraagt met een declaratieve werking (bijvoorbeeld via erfenis).

Voor meer informatie over het toepassingsgebied van het EPC kunt u terecht op de website van Vlaanderen.be of contact opnemen met een erkende energiedeskundige.

Meer over het EPC

Het EPC bevat informatie over het energieverbruik, de isolatie, de verwarming, de ventilatie en de hernieuwbare energie van de woning of het gebouw. Het EPC geeft ook een energiescore aan, die aangeeft hoe energiezuinig de woning of het gebouw is in vergelijking met andere woningen of gebouwen. Hoe lager de energiescore, hoe beter de energieprestatie.

Wat is het doel van het EPC?

Het EPC heeft als doel om potentiële kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van een woning of gebouw. Zo kunnen zij een betere keuze maken op de vastgoedmarkt. Het EPC stimuleert ook eigenaars om hun woning of gebouw energiezuiniger te maken, door tips en aanbevelingen te geven voor mogelijke verbeteringen. Een energiezuinige woning of gebouw heeft immers voordelen voor het milieu, het klimaat en de portemonnee.

Verder lezen

Energy performance certificate (EPC) for sale or rent of a dwelling . . .
Overzicht EPC-informatie | Vlaanderen.be.
epcwaarde.be
everest.co.uk
netatmo.com
Energielabel C: Goed Of Slecht & Hoe Verbeteren? | Bobex.be.
EU energy labelling requirements – Your Europe.
New EU energy labels applicable from 1 March 2021.

“Bevriezing” huurprijzen van de meest energieverslindende woningen

Deze bevriezing betrof woningen met EPC-label D, E en F en de periode van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023. Een indexering mag niet voor woningen met een EPC-label E of F of voor woningen zonder EPC-attest. Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. Sinds 1 oktober 2023 is opnieuw indexatie van huurprijzen mogelijk met een correctiefactor. [Bron]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *