Oud pand verkopen? Bezin eerst wat U er verder nog allemaal mee kan doen

Blog
Posted by admin on  Mon, Mar 25th, 2024 @ 1:03:26 PM  51  0    
Oud pand verkopen?  Bezin eerst wat U er verder nog allemaal mee kan doen

Blog

Naast verkopen zijn er verschillende andere mogelijkheden met betrekking tot een oud pand. Hier zijn enkele opties die u kunt overwegen:

De mogelijkheden met betrekking tot een oud pand

1. **Renoveren en herontwikkelen**: Als het pand historische of architectonische waarde heeft, kunt u overwegen om het te renoveren en nieuw leven in te blazen. Dit kan de waarde verhogen en bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed.

2. **Verhuren**: U kunt het pand verhuren aan huurders. Dit kan een stabiele inkomstenstroom genereren en het pand in gebruik houden.

3. **Herbestemming**: Onderzoek of het pand geschikt is voor een andere functie. Bijvoorbeeld: een oud fabrieksgebouw kan worden omgezet in loftappartementen of een voormalig kantoorpand kan worden omgevormd tot een hotel.

4. **Samenwerking met ontwikkelaars**: Overweeg samen te werken met vastgoedontwikkelaars. Zij kunnen geïnteresseerd zijn in het pand voor herontwikkeling of nieuwbouwprojecten.

5. **Gebruik als bedrijfsruimte**: Als u zelf een bedrijf heeft, kunt u het pand gebruiken als kantoor, winkel of werkplaats.

6. **Behoud als erfgoed**: Als het pand historisch of cultureel waardevol is, kunt u het behouden als erfgoed. Dit kan fiscale voordelen opleveren en bijdragen aan het behoud van de lokale geschiedenis.

Het is belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen en rekening te houden met uw doelen, financiële situatie en lokale regelgeving. Raadpleeg een vastgoedadviseur of juridisch expert om u te begeleiden bij het nemen van de juiste beslissing voor uw specifieke situatie. 🏢🔍

Juridische stappen bij een herbestemming

Bij het herbestemmen van een oud pand zijn er verschillende juridische stappen en overwegingen die u moet nemen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

1. **Herbestemmingsonderzoek**:
– Voordat u begint, is het essentieel om een **herbestemmingsonderzoek** uit te voeren. Dit onderzoek helpt u bij het bepalen van de meest geschikte functie voor het pand.
– Identificeer de **monumentale waarden** van het gebouw en onderzoek welke aspecten het bijzonder maken.
– Overweeg de **bouwtechnische eisen**, regelgeving en de uitstraling van het pand bij het kiezen van een nieuwe functie¹⁴.

2. **Informeren en contact leggen**:
– Neem vroeg in het proces contact op met uw **gemeente**. Zij kunnen u verbinden met andere projecten of een bemiddelende rol spelen.
– Raadpleeg het **Nationaal Restauratiefonds** om te weten welke financierings- en subsidiemogelijkheden er zijn.
– Verzamel informatie over de **beoogde herbestemming**, de risico’s en investeringen⁴.

3. **Keuzes in restauratie en verduurzaming**:
– Maak keuzes met betrekking tot **restauratie** en **verduurzaming**. Een businesscase kan helpen om de kosten te verdelen en inzicht te geven in de exploitatie-inkomsten en onderhoudskosten⁴.

4. **Selectiecriteria voor collectiestukken** (indien van toepassing):
– Als het gaat om een collectiestuk, voer een strenge selectie uit aan de deur en toets elk potentieel stuk aan de verzamelcriteria⁵.

5. **Bewarend beleid**:
– In afwachting van de definitieve herbestemming kan een bewarend beleid worden toegepast. Dit houdt in dat het pand wordt behouden terwijl de plannen worden uitgewerkt⁶.

Het herbestemmen van een oud pand vergt zorgvuldige planning, samenwerking met experts en kennis van de lokale regelgeving. Raadpleeg altijd een vastgoedadviseur of juridisch expert om u te begeleiden bij dit proces. 🏢🔍

Source : conversation avec Bing, 14/04/2024
(1) Handleiding: Eerst onderzoeken, dan herbestemmen. Een …. https://www.onroerenderfgoed.be/publicaties/handleiding-eerst-onderzoeken-dan-herbestemmen-een-herbestemmingsonderzoek-hoe-doe-je.
(2) Stappenplan bij herbestemming: ‘In vier stappen. https://www.herbestemming.nl/files/2022-06/WhitepaperStappenplan.pdf.
(3) Hoe herbestemt u collectiestukken? – FARO. https://faro.be/kennis/collectiemanagement/hoe-herbestemt-u-collectiestukken.
(4) Vlaamse regering bereikte een akkoord omtrent de bouwshift (Seeds of …. https://legalnews.be/bouw-vastgoed/vlaamse-regering-bereikte-een-akkoord-omtrent-de-bouwshift-seeds-of-law/.
(5) Herbestemming | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/herbestemming.
(6) Eerst onderzoeken, dan herbestemmen. Een … – Vlaanderen.be. https://www.vlaanderen.be/publicaties/eerst-onderzoeken-dan-herbestemmen-een-herbestemmingsonderzoek-hoe-doe-je-dat.

De financiële haalbaarheid van een **herbestemmingsproject**

De financiële haalbaarheid van een **herbestemmingsproject** kan een complex vraagstuk zijn. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en stappen:

1. **Haalbaarheidsonderzoek**:
– Voer een **haalbaarheidsonderzoek** uit om realistische inschattingen te maken van de jaarlijkse opbrengsten uit exploitatie.
– Dit onderzoek omvat aspecten zoals:
– **Cultuurhistorie en bouwkundige kenmerken**: Begrijp het unieke verhaal van het gebouw en de relatie met de omgeving.
– **Bouwtechnische staat**: Leegstand kan leiden tot achterstallig onderhoud en verval.
– **Mogelijke nieuwe functies**: Bekijk uitgebreid welke functies passend en potentieel succesvol zijn.
– **Financiële haalbaarheid**: Raadpleeg specialisten om dit te onderzoeken.
– **Ruimtelijke randvoorwaarden**: Denk aan monumentenstatus en bestemmingsplannen.
– **Haalbaarheidsplan**: Dit proces betrekt belanghebbenden en duurt 3 tot 6 maanden¹.

2. **Financiering en exploitatie**:
– Overweeg hoe u uw plannen kunt financieren. Elementen die een rol spelen:
– **Subsidies**: Onderzoek of er subsidies zijn voor aankoop, herstel, energieprestatieverbetering, enzovoort³.
– **Eigen investering**: Bepaal of de investeringskosten opwegen tegen de verwachte exploitatiekosten.
– **Samenwerking met experts**: Werk samen met specialisten om de financiële haalbaarheid te beoordelen².

3. **Betrek belanghebbenden**:
– Een haalbaarheidsonderzoek is niet alleen een doel op zichzelf, maar ook een manier om partijen te betrekken die belangrijk zijn voor uw project.

Het herbestemmen van een oud pand vereist zorgvuldige planning en expertise. Raadpleeg een vastgoedadviseur om u te begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen voor uw specifieke situatie. 🏢🔍

Source : conversation avec Bing, 14/04/2024
(1) Onderzoek | Herbestemming.nl. https://www.herbestemming.nl/kennisdossiers/onderzoek.
(2) Herbestemming | Eigenaars | Onroerend Erfgoed. https://www.onroerenderfgoed.be/ik-wil-erfgoed-een-nieuwe-bestemming-geven.
(3) Financiering & exploitatie | Herbestemming.nl. https://www.herbestemming.nl/kennisdossiers/financiering-exploitatie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *